Bakso Ikan



Bahan A:
600 gr daging ikan tenggiri (siap pakai)
1 sdm air
1 sdt garam

Bahan B:
100 ml air es
1 sdt garam
merica, secukupnya
2 sdm cornflour

Cara membuat:
Campur bahan A, kemudian haluskan dlm food processor.
Tuang adonan A ke dlm wadah, sisihkan.
Campur bahan B, kemudian tuangkan ke dlm adonan A, sedikit demi sedikit sambil diaduk satu arah, hingga tercampur rata.
Masukkan kembali adonan ke dlm FP, proses hingga semuanya benar2 menyatu.
Dgn menggunakan 2 bh sendok kecil, saya buat adonan menjadi bulatan2.
Lumuri telapak tangan dgn sedikit minyak.
Dgn menggunakan telapak tangan, bulatkan kembali bulatan yg tlh dibentuk dgn sendok hingga permukaannya halus.
Masukkan bulatan2 ke dlm air mendidih hingga matang (mengapung).
Angkat, kemudian masukkan ke dlm air es secukupnya + 1 sdt garam.
Rendam selama 1/2 jam. Angkat dan tiriskan.

Source: pbase
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

No comments:

Post a Comment